Image

Duurzaam Aan het IJ

Een van de belangrijke pluspunten van nieuwbouw is dat het duurzaam is. Zo zijn de appartementen bijzonder goed geïsoleerd en voorzien van een hoge kwaliteit balansventilatiesysteem en bieden een aantal platte daken ruimte voor zonnepanelen, waarmee elektriciteit wordt opgewekt voor de algemene ruimten.

Maar een van de belangrijkste stappen op het gebied van duurzaamheid zijn toch wel de eigen WKO-installaties waarop de appartementen in de nieuwe stadswijk Aan het IJ zijn aangesloten. De WKO-installatie biedt duurzame warmte in de winter en zorgt voor aangename verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

WKO: Warmte Koude Opslag

Waar WKO voor staat? Het is de afkorting van Warmte Koude Opslag, die zorgt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Onder de milieubewuste voorhoede is de WKO-installatie al enige tijd aan een opmars bezig. En dat is niet zo gek, want een WKO-installatie benut de bodemenergie en is daarmee een duurzame oplossing waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors terug wordt gedrongen. Dat vinden we belangrijk, want we willen zo duurzaam mogelijk bouwen. Daarom hebben we ook gekozen voor gasloos.

Hoe werkt een WKO-installatie?

In een WKO-installatie wordt het grondwater in de dieperliggende bodem benut als energiebuffer. Het warmteoverschot in de zomermaanden wordt – door het koelen van de gebouwen – opgeslagen in de bodem. In de winter wordt deze opgeslagen warmte weer benut en met warmtepompen omgezet in bruikbare warmte voor de gebouwen. Vervolgens wordt het afgekoelde water opgeslagen in de bodem zodat hiermee in het zomerseizoen weer gekoeld kan worden. Bekijk de video hieronder voor een complete uitleg van de werking van een WKO-installatie.

Mede-eigenaar

Uniek aan de WKO-installatie met warmtepompen in de stadswijk Aan het IJ is dat de kopers, via de Vereniging van Eigenaren, mede-eigenaar worden. Elke koper is straks dus mede-eigenaar van een comfortabel en luxe systeem dat robuust en bedrijfszeker is. In onderstaande video wordt dit concept op een heldere manier uitgelegd.

Wil je weten hoe dit juridisch in elkaar zit?

Als koper van een woning in Aan het IJ word je dus mede-eigenaar van de collectieve WKO-installatie. Er is een duidelijke grens tussen de collectieve WKO-installatie en de installatie in je eigen appartement. Je wordt op basis van het verkoopcontract eigenaar van de installatie in je appartement. Dit is de installatie vanaf de afleverset die zich bevindt in de technische berging in je appartement. De afleverset zelf behoort tot de collectieve WKO-installatie, waar je mede-eigenaar van bent via de Vereniging van Eigenaren.

Wil je meer weten hoe dit juridisch geregeld is? Download dan de pdf, waarin we nog extra uitleg geven. In deze PDF hebben we de WKO-installatie van blokken A (The Grid en The Row), B (De Berend van Ymere) en C (The Wave en The Line) als voorbeeld aangehouden.

Download de PDF