Duurzaam Aan het IJ
Een van de belangrijke pluspunten van nieuwbouw is dat het duurzaam is. Zo zijn de appartementen bijzonder goed geïsoleerd en voorzien van een hoge kwaliteit balansventilatiesysteem en bieden een aantal platte daken ruimte voor zonnepanelen, waarmee elektriciteit wordt opgewekt voor de algemene ruimten.
Maar een van de belangrijkste stappen op het gebied van duurzaamheid zijn toch wel de eigen WKO-installaties waarop de appartementen in de nieuwe stadswijk Aan het IJ zijn aangesloten. De WKO-installatie biedt duurzame warmte in de winter en zorgt voor aangename verkoeling tijdens de warme zomermaanden.
WKO: Warmte Koude Opslag
Waar WKO voor staat? Het is de afkorting van Warmte Koude Opslag, die zorgt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Onder de milieubewuste voorhoede is de WKO-installatie al enige tijd aan een opmars bezig. En dat is niet zo gek, want een WKO-installatie benut de bodemenergie en is daarmee een duurzame oplossing waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors terug wordt gedrongen. Dat vinden we belangrijk, want we willen zo duurzaam mogelijk bouwen. Daarom hebben we ook gekozen voor gasloos.
Hoe werkt een WKO-installatie?
In een WKO-installatie wordt het grondwater in de dieperliggende bodem benut als energiebuffer. Het warmteoverschot in de zomermaanden wordt – door het koelen van de gebouwen – opgeslagen in de bodem. In de winter wordt deze opgeslagen warmte weer benut en met warmtepompen omgezet in bruikbare warmte voor de gebouwen. Vervolgens wordt het afgekoelde water opgeslagen in de bodem zodat hiermee in het zomerseizoen weer gekoeld kan worden. Bekijk de video hieronder voor een complete uitleg van de werking van een WKO-installatie.
Informatie over de WKO voor jouw gebouw
- The Dock
Wie is de eigenaar van de WKO-installatie?
Eteck Warmte Holding B.V. ontwerpt, bouwt en beheert de WKO-installatie voor zes woongebouwen, waaronder The Dock. Alle appartementen en commerciële ruimtes moeten verplicht aangesloten worden op deze installatie. Er is een speciale stichting opgericht die ervoor zorgt dat de WKO-installatie blijft draaien, zelfs als Eteck failliet zou gaan.
Moet ik als bewoner verplicht aansluiten op de WKO-installatie?
Ja, je bent verplicht om je aan te sluiten op de WKO-installatie van Eteck. Er wordt een overeenkomst afgesloten voor de levering van warmte en koude.
Hoe worden de jaarlijkse kosten bepaald?
Eteck stelt elk jaar de tarieven vast volgens de Warmtewet. Je betaalt 90% van het ACM-tarief voor vaste kosten en 100% voor de variabele kosten. Deze tarieven zijn vastgelegd in een tariefblad.
Wanneer krijg ik meer uitleg over de WKO-installatie in mijn woning?
Bij de oplevering van je woning zal een medewerker van Eteck aanwezig zijn om uitleg te geven over de WKO-installatie. Je krijgt dan ook een infokaart met instructies en contactgegevens voor storingen.
Download de uitgebreide uitleg over de WKO
Download de Leveringsovereenkomst particulier Overhoeks Fase 3.3 en 3.4 Amsterdam
Download het Tariefblad Overhoeks fase 3.3 en 3.4 – Amsterdam 2024 (bewoners)
Download het Tariefblad Overhoeks fase 3.3 en 3.4 – Amsterdam 2024 (commercieel)
Download de Aansluitvoorwaarden consumenten kleiner dan 100 kW Eteck 2016
Download de Algemene Leveringsvoorwaarden kleinverbruikers 2019
- The Grid - The Row - The Line - The Wave
Mede-eigenaar
Uniek aan de WKO-installatie met warmtepompen in de stadswijk Aan het IJ is dat de kopers, via de Vereniging van Eigenaren, mede-eigenaar worden. Elke koper is straks dus mede-eigenaar van een comfortabel en luxe systeem dat robuust en bedrijfszeker is. In onderstaande video wordt dit concept op een heldere manier uitgelegd.
Wil je weten hoe dit juridisch in elkaar zit?
Als koper van een woning in Aan het IJ word je dus mede-eigenaar van de collectieve WKO-installatie. Er is een duidelijke grens tussen de collectieve WKO-installatie en de installatie in je eigen appartement. Je wordt op basis van het verkoopcontract eigenaar van de installatie in je appartement. Dit is de installatie vanaf de afleverset die zich bevindt in de technische berging in je appartement. De afleverset zelf behoort tot de collectieve WKO-installatie, waar je mede-eigenaar van bent via de Vereniging van Eigenaren.
Wil je meer weten hoe dit juridisch geregeld is? Download dan de pdf, waarin we nog extra uitleg geven. In deze PDF hebben we de WKO-installatie van blokken A (The Grid en The Row), B (De Berend van Ymere) en C (The Wave en The Line) als voorbeeld aangehouden.
Download de uitgebreide uitleg over de WKO