Image

Aan het IJ favourites

In Amsterdam Noord komen kunst, innovatie en design op een verrassende manier bij elkaar samen! Het is een dynamische plek in Amsterdam die onvervangbaar is geworden voor de stad. Op deze pagina delen we onze favorieten van Noord.


 Image

Café Modern

In dit voormalige bankgebouw zit een van de leukste no nonsense restaurants van de stad. Je eet wat de pot schaft en drinkt eenvoudige maar goede wijnen. Ook fijn: ze hebben sinds kort een eigen bakkerij, waar bakker Florence Gramenade zuurdesembroden bakt. Dus nu kun je bij Café Modern ook terecht voor een simpele lunch óf brood kopen voor thuis.
Adres: Meidoornweg 2
Meer informatie


 Image

A’DAM&Co.

Bovenin de A’DAM Toren zit membersclub A’DAM&Co. – pleisterplaats voor de creatieve top van Amsterdam. Wie de geweldige cocktailbar van The Standard Hotel in New York kent, voelt zich ook zeker thuis in membersclub A’DAM& Co. Overigens kom je hier alleen binnen als lid; de leden zijn innovatieve en creatieve denkers zoals architecten, acteurs, reclamemakers, fotografen, platenbazen, museumdirecteuren, artiesten en designers. De membersclub zit op de 18de verdieping van de A’DAM Toren, het voormalige hoofdkantoor van Shell dat na een fikse opknapbeurt geldt als creatieve en muzikale hotspot.
Adres: Overhoeksplein 3
Meer informatie


 Image

EYE Filmmuseum

Het imposante gebouw van het filmmuseum heeft Noord op de kaart gezet. Het architectonische hoogstandje is een ontwerp van het Oostenrijkse Delugan Meissl architects. Niet alleen oefent Eye een magnetische aantrekkingskracht op passanten aan de stadszijde, alsof ze uitroept ‘kom naar de overkant’; het ontwerp zelf is een spel van schaduw, licht, zichtlijnen en rare perspectieven, zien en gezien worden — exact, cinemawaardig. Naast de zevenduizend filmvertoningen per jaar serveert Eye speciale activiteiten — jonge ouders snellen op zondagochtend naar Cinemini, nachtvlinders maken na het zien van de laatste film nog een dansje op de tunes van een passend gekozen bandje — maar je kunt ook brunchen, lunchen en avondeten in het centraal geplaatste restaurant met groots uitzicht.
Adres: IJpromenade 1
Meer informatie


 Image

Chateau Noord

Amsterdam Noord heeft een eigen wijnboer: Chateau Noord. Ze maken hier kwaliteitswijn van druiven uit Spanje, Frankrijk en Italië. Die worden door gekoelde trucks direct na het plukken naar de winery hier in Noord gereden. Chateau Amsterdam is gevestigd op terrein ‘De Overkant’. Je kunt in principe gewoon bij Chateau naar binnen lopen om een kijkje te nemen. Of om een glas wijn te proeven natuurlijk. Ze organiseren ook wijnproeverijen en je kunt zelfs wijn maken. Gewoon in Amsterdam Noord!
Adres: Gedempt Hamerkanaal 139
Meer informatie


 Image

A’DAM LOOKOUT

Schommelen op bijna 100 meter hoogte? Dat kan bij A’DAM LOOKOUT, bovenin de A’DAM Toren. Beneden een krioelende massa bij de pontjes, het dak van het Centraal Station en Nemo in de verte. Een onderbuikgevoel dat aan een achtbaan doet denken; beetje misselijk, maar dan op een lekkere manier. De schommel is onderdeel van A’DAM LOOKOUT, dat is gevestigd op de bovenste twee verdiepingen van de toren. De lift brengt je in 22 seconden naar honderd meter hoogte. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de stad; van de grachten in het historische centrum tot en met het polderlandschap erachter.
Adres: Overhoeksplein 5
Meer informatie 


 Image

Tolhuistuin

Van oude Shell-kantine naar leuke foodhotspot. Van 1941 tot 2011 nuttigden 1200 werknemers van Shell iedere dag hier hun lunch. Precies 70 jaar later kreeg het karakteristieke pand een culturele bestemming.Bij het restaurant van de Tolhuistuin (THT) kun je terecht voor een simpele hap met prachtig uitzicht op het IJ.
Adres: IJpromenade 2
Meer informatie


 Image

Loetje aan ’t IJ

De beste steak van Noord eet je natuurlijk bij Loetje, een begrip in Amsterdam. Loetje aan ’t IJ heeft een geweldige locatie: in de kop van het havengebouw van Amsterdam Marina, sowieso de leukste jachthaven van het land vanwege het creatieve sfeertje dat er hangt. Het restaurant heeft een geweldig houten terras, compleet met aanlegsteigers voor gasten die met de boot komen.
Adres: Werfkade 14
Meer informatie


 Image

The Butcher Social Club

Volgens Esquire zijn de burgers van The Butcher Social Club ‘bloody delicious’. Dat kunnen wij alleen maar beamen. Maar let ook even op het interieur: high-end lounge meets burgerbar meets old-skool speelhal. Goede muziek én flipperkasten én exclusieve cocktails én superlekker vlees. Voor nachtbrakers of early risers, open 24/7. In de A’DAM Toren. Anders nog iets?
Adres: Overhoeksplein 1
Meer informatie


 Image

The Coffee Virus

Begonnen als pop-up en uitgegroeid tot een van de leukste koffietentjes van Noord. The Coffee Virus is ge- vestigd in het hippe A-Lab gebouw en schenkt koffie van vers gebrande Bocca bonen. Je kunt hier lunchen met vrienden, maar ook even rustig met je laptop je mails doornemen. Jazzy beats en foto’s aan de muur zorgen voor een lekker huiskamergevoel.
Adres: Overhoeksplein 2
Meer informatie


 Image

Café Keppler

Een beetje ambachtelijk dorpscafé
en een beetje hipster-koffiebar. Het gezellige Café Keppler is het allebei. Je kunt hier de hele dag terecht, van ontbijt tot en met diner. Denk aan uitgebreide borrelplanken en een groot terras in de zon. Helemaal af toch? En dan hebben ze ook nog een eigen koffiebranderij én ze maken alles zelf — van de mayo tot de rilette.
Adres: Van der Pekstraat 1
Meer informatie


 Image

Hotel de Goudfazant

Hotel de Goudfazant klinkt als een oubollig familiehotel, maar het is juist een hip restaurant aan het IJ in Noord. In een gigantische loods van 1200 m2 met ruig en rauw interieur, koken de chefs de sterren van de hemel.
Adres: Aambeeldstraat 10H.
Meer informatie 


 Image

IJver

Ben je een bierliefhebber? Dan kun je niet om IJver heen. Midden op de NDSM-werf – verstopt in de NDSM-Loods – is dit industriële restaurant te vinden. Een warme plek, waar je op elk moment van de dag terecht kunt. Er wordt veel gekookt met bier én er zijn taptafels waar je jouw eigen biertje kunt tappen. Wijndrinkers hoeven zich gelukkig ook geen zorgen te maken, want er worden speciale wijnen met zorg uitgezocht bij een locale wijnleverancier.
Adres: Scheepsbouwkade 72


 Image

Neef Louis

Liefhebbers van vintage design kunnen niet om Neef Louis heen: vijftienhonderd vierkante meter met gebruikt design. Stylisten en rekwisiteurs lopen hier de deur plat, want hier scoor je dat ene mooie lampje
of die prachtige bureaustoel waar je al jaren naar op zoek was. Check ook even de overkant: Van Dijk & Ko is volgepakt met antiek en brocante.
Adres: Papaverweg 46
Meer informatie


 Image

Stewart & Sally

In het huidige to-go aanbod bestaat er te weinig gezonde keuze, zo vonden de eigenaars van Stewart & Sally in Noord. Daarom vult Stewart & Sally het gat tussen fastfood en casual dining. Hier haal je lekkere en gezonde stews (Stewart) en salades (Sally). Ook staan er wraps, soepen en sappen op het menu. Het fijne van deze hotspot is: het is letterlijk om de hoek van Aan het IJ!
Adres: Van der Pekplein 3A
Meer informatie


 Image

Il Pecorino

Pecorino betekent schapenkaas. En een logische naam voor een winkeltje met Italiaanse specialiteiten in de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord. Inmiddels heeft het winkeltje (na een tijdelijke uitstap naar het Wilhelmina Dok) plaatsgemaakt voor een echte pizzeria-trattoria aan het Van der Pekplein. Je kunt hier terecht voor heerlijke pizza’s uit de houtgestookte oven en andere Italiaanse gerechten.
Adres: Van der Pekplein 11
Meer informatie


 Image

Blom & Blom

De broers Kamiel en Martijn Blom – samen: Blom & Blom – hebben een zwak voor industrieel design uit de voormalige DDR. Ze verzamelen, restaureren en redesignen bijzondere industriële lampen en meubels. Je kunt ze ook inhuren voor een tailormade lichtplan voor je nieuwe huis. Leuk om te weten: hun flagshipstore zit in een vijftig jaar oude garage die ze zelf opgeknapt hebben.
Adres: Chrysantenstraat 20
Meer informatie


 Image

Stork

Café-restaurant Stork is een uniek visrestaurant op een bijzondere locatie in Amsterdam-Noord. Hier draait het allemaal om dagverse vis en heerlijke schelp- en schaaldiergerechten. Stork is gevestigd in een oude industriële loods op het bedrijventerrein van De Overkant, het voormalige Storkterrein, aan de Noordelijke IJ oevers. In de zomermaanden is er een enorm terras op het zuiden, direct gelegen aan het IJ.
Adres: Gedempt Hamerkanaal 201
Meer informatie