Image

Van de Jordaan naar Noord

Ingeborg Swarts, makelaar bij Eefje Voogd Makelaardij, verhuisde van de Jordaan naar Noord. Dat maakt ons nieuwsgierig. Wat waren haar overwegingen? Hoe ervaart ze het wonen in Noord nu, zo’n zeven jaar later? “Het was de keuze: of weg uit de stad, of naar een andere wijk.” We gingen met Ingeborg in gesprek.

 Image

Twijfels? Nee, die heeft ze nooit gehad. De bruisende, creatieve broedplaats is namelijk net zo dynamisch als de Jordaan, maar dan met de plussen van groen, rust en ruimte. Op zaterdag combineert Ingeborg een bezoekje aan een van de hotspots in Noord met een fietstocht door natuurgebied Het Twiske. Die mix maakt Noord zo verrassend en leuk. “Ik heb meer dan 10 jaar in de Jordaan gewoond. Dat was zo fijn. Maar op den duur zoek je wat meer rust, ruimte en comfort. Het was de keuze: of weg uit de stad, of naar een andere wijk.” Door haar werk als makelaar wist ze dat Noord flink in opkomst was. Dat het niet alleen goed wonen is, maar ook een goede investering zou zijn.

De keuze was toen – 7 jaar geleden – snel gemaakt. “Noord heeft zoveel te bieden. Ik zeg altijd dat het the best of both worlds heeft. Je kunt lekker naar buiten. Het is ruimtelijk en minder hectisch, maar het is ook stads. Je hebt alle voorzieningen in de buurt. En wil je toch het centrum in, dan pak je het pontje. Daar krijg ik altijd een instant vakantiegevoel van.” Binnen een paar minuten ben je al aan de overkant.

‘Noord heeft zoveel te bieden’

“Vanaf Noord gaat er zowat iedere 5 minuten een pont naar Centraal”, gaat Ingeborg verder. “Met de Noord-Zuidlijn sta ik in 20 minuten in Zuid. Er zijn busverbindingen en je kunt met de auto via de IJ-tunnel en de ring de stad in. En dan ligt er nog een idee om Noord via een brugverbinding met de Oostkant van de stad te verbinden. Dat zou helemaal mooi zijn.”

Hotspots

Maar eigenlijk hoef je voor hotspots het centrum niet meer in. “Noord heeft alles”, vindt Ingeborg. “Bijzondere winkeltjes, de IJ-hallen, de Pekmarkt met lokale, biologische producten, waar je drie dagen in de week heen kunt. Chateau Amsterdam waar ze zelf wijn produceren met ingrediënten die ze naar Nederland halen. Ik pak graag een film in het EYE filmmuseum en zit daar ook graag op het terras aan het water. De festivals op de NDSM-werf, lekker met de fiets naar huis. Leuke restaurants, waarvan er steeds meer bij komen, zoals café Ceuvel, Cannibale Royale du Nord, Loetje aan ’t IJ en Pllek met het stadsstrand en openluchtbioscoop.” Ook voor gezinnen met kinderen is er genoeg te doen, weet Ingeborg uit eigen ervaring. “Bij Proost kun je pannenkoeken eten. En op zondagochtend hebben ze in EYE voor de allerkleinsten films van een half uur.”


 Image

 Image

 Image

Broedplaats

Ook workwise is Noord een broedplaats. “Steeds meer ondernemers vestigen zich in Noord, kijk maar naar alle creatievelingen op de NDSM-werf. En er zit een aantal hoofdkantoren, bijvoorbeeld die van de Hema. Bij wereldsteden als New York, Sidney, London en Parijs worden ook delen van de stad gescheiden door water, waarbij de locaties aan de overkant van het water een belangrijke functie vervullen voor de rest van de stad én echt iets toevoegen. Anders zijn. Op een bepaalde manier eigentijdser, eigenwijzer. En moderner.”

Goed contact met elkaar

Naast reuring vind je in Noord dus ook rust en ruimte. “De hectiek die in het centrum heerst, heb je hier niet”, vertelt Ingeborg. “Bovendien ben je zo in de natuur. Je kunt naar Waterland of langs de Schellingwouderdijk fietsen.” Het is vooral de diversiteit die Noord zo leuk maakt”, gaat Ingeborg verder.” Het heeft nog een beetje dat ruwe randje. En je hebt er een hele leuke mix van mensen. Iedereen heeft goed contact met elkaar. Het is persoonlijker. In het centrum heb je dat toch minder.” Dit is ook een van de pijlers van de nieuwe wijk Aan het IJ dat Ingeborg bij Eefje Voogd Makelaardij onder haar hoede heeft. “In het ontwerp van de wijk is veel aandacht. The Grid, dat 68 koopappartementen telt, ligt aan zo’n mooie binnentuin, met een groot kunstwerk in het midden. De appartementen zijn licht en hebben allemaal een eigen balkon. “Architectonisch is het ook echt een hoogstandje. En voor een appartementencomplex in de stad krijgt het veel groen. Je ziet dat steeds meer mensen dat willen. Bovendien wordt het energiezuinig gebouwd. Het krijgt zonnepanelen op het dak en een warmte- en koelinstallatie om de maandelijkse energiekosten zo laag mogelijk te houden.”

The Grid is nog maar het eerste gebouw in de nieuwe wijk ‘Aan het IJ’. De komende jaren volgen er meer. Die qua architectuur net zo indrukwekkend zijn. Aan het IJ wordt een wijk op niveau. En dat op loopafstand van markante gebouwen als EYE en de A’DAM toren. Inschrijven voor The Grid kan hier.

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief van Aan het IJ? Zo blijf je als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen van het project.