
Aangenaam wonen in een gebouw van hout
The Ark is het eerste gebouw in de nieuwe stadswijk Aan het IJ dat grotendeels uit hout bestaat. Een bewuste keuze. Hout is circulair, oneindig, geluidswerend en nog eens prachtig ook. In landen als Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Finland is bouwen in hout dan ook als jaren heel gebruikelijk. Welke voordelen het heeft om te wonen in een gebouw van hout, lees je in deze blog.
Hout als ruggengraat
Vanaf de eerste verdieping is The Ark opgebouwd uit hout: de constructie, kolommen en balkons zijn allemaal van hout. Ook binnen beleef je de houten materialen. Kijk omhoog en je ziet het direct: een fraai houten plafond dat warmte en karakter toevoegt aan jouw appartement.
Materiaal van de toekomst
Een groot voordeel van bouwen met hout is dat het een bewezen en effectieve manier is om te verduurzamen. Hout heeft namelijk een lagere CO₂-uitstoot dan traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Bovendien slaat hout CO₂ op, zelfs nadat de boom gekapt is. In The Ark wordt gebruikgemaakt van lariks- en vurenhout uit duurzaam beheerde Europese bossen. Dit hout wordt verwerkt tot CLT (kruislaaghout) en gelamineerde liggers: robuust, veelzijdig en uiterst milieuvriendelijk.
Circulair bouwen
Circulair bouwen wordt ook makkelijker met hout. CLT is demontabel en herbruikbaar als bouwelement of als grondstof voor nieuwe houten producten. Dat maakt bouwen in hout niet alleen duurzamer, maar ook toekomstbestendig.
Betere akoestiek
Een vaak onderschat voordeel van hout is de akoestiek. Hout dempt geluid op een natuurlijke manier. Dat betekent: minder nagalm en een warmere, aangenamere klank in huis. Stemmen klinken rustiger, muziek komt beter tot zijn recht en omgevingsgeluiden worden op een prettige manier geabsorbeerd. Dit draagt direct bij aan jouw wooncomfort. Hout heeft (wetenschappelijk onderzocht) een positieve uitwerking op de gemoedstoestand van mensen.
Gezond leven
Wonen in een houten woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de gezondheid van bewoners. Onderzoek wijst uit dat bewoners in houten huizen minder stress ervaren, beter slapen en zelfs een lagere bloeddruk hebben. De houten plafonds en kolommen blijven bewust in het zicht, wat zorgt voor een rustgevende, warme uitstraling én een prettiger leefklimaat, zowel binnen als buiten op het balkon.
Uniek en karaktervol wonen
Het natuurlijke materiaal maakt elk appartement in The Ark bijzonder. Hout leeft, en dat zie je – geen enkele balk is precies hetzelfde. De zichtbare houten elementen geven je woning karakter, een gevoel van ambacht en een directe verbinding met de natuur. Dat maakt wonen in The Ark niet alleen comfortabel, maar ook uniek. Daarnaast hebben bewoners een goed gevoel omdat ze kiezen om in een milieuvriendelijke, gezonde woning te wonen.
Veelgestelde vragen
- Wat is CLT?
Cross Laminated Timber is een innovatief constructie- materiaal. Bij deze vorm van houtbouw worden drie tot zeven massieve platen, van twee tot drie centimeter, kruis lings met elkaar verlijmd onder hoge druk. De CLT-panelen die zo ontstaan, vormen vervolgens de dragende construc tie van het gebouw. De panelen zijn geschikt voor zowel wanden als vloeren en daken. CLT-constructies zijn zo sterk dat je er metershoge gebouwen mee kunt realiseren. In Noorwegen staat zelfs een gebouw met een CLT-constructie van maar liefst 82 meter hoog.
- Is CLT-hout gecertificeerd?
Jaa, CLT is FSC en/of PEFC gecertificeerd. Deze certificaten waarborgen duurzaam bosbeheer.
- Is bouwen met massief hout duurder dan met beton en cement?
Momenteel is bouwen met CLT nog iets duurder vanwege de beperkte schaalgrootte. Bij de traditionele betonbouw zijn er ook maatschappelijke kosten, zoals vervuiling. Reken je die ook mee, dan krijg je uiteraard een ander plaatje.
- In hoeverre is het hout gevoelig voor insecten en ander ongedierte?
CLT heeft een vochtigheid van rond de 12%. Hierdoor is het zeer goed bestand tegen ongedierte.
- Is er sprake van een droogtijd zoals bij traditionele bouw?
Bij traditionele betonbouw komt veel bouwvocht kijken. Houtbouw daarentegen is een heel droge en schone bouw methode. Er komt geen water aan te pas. Het CLT is boven dien volledig afgeschermd van vochtinwerking. Het neemt eventueel vocht op en laat het weer los als het droog is. Zo heb je een prettig binnenklimaat.
- Hoe verwerk je leidingen in een CLT-gebouw?
De leidingen worden in de vloeren, achter de voorzetwan den, boven de verlaagde plafonds en in de schachten verwerkt.
- Is er sprake van meer kans op geluidsoverlast in een woontoren van CLT?
Net als alle andere gebouwen, moet een gebouw van CLT voldoen aan alle eisen vanuit het Bouwbesluit, dus ook aan de normen voor geluidsoverdracht tussen de woningen. CLT scoort hierin goed. Bovendien is de akoestiek ook nog eens bijzonder prettig.
- Hoe zit het met de brandveiligheid van een CLT-gebouw?
Hout reageert uitstekend op vuur en hitte. Brand veroor zaakt een laagje houtskool aan de oppervlakte, dat werkt als een hitteschild. Het oppervlak verkoolt, terwijl het daaronder liggende hout zijn stabiliteit veel langer behoudt dan een traditioneel gebouwde woning.
- Mag je boren in het houten plafond en de houten kolommen?
Je mag iets ophangen, met een bescheiden schroef of spijker, maar gaten boren is niet toegestaan. Daarmee wordt de draagconstructie aangetast.
Spreekt deze manier van bouwen en wonen jou aan? Schrijf je dan in voor de exclusieve lijst van The Ark. Dan blijf je automatisch op de hoogte als nieuw aanbod wordt toegevoegd.