Image

The Dock: Groen genieten aan het water

In de nieuwe stadswijk Aan het IJ verrijst tussen het Buiksloterkanaal en de Docklandsweg het nieuwe gebouw The Dock. Stedelijke reuring aan de ene kant en natuurlijke rust van de groene oever aan de andere kant. Paul Plambeck, landschapsarchitect bij Buro Sant en Co, vertelt over het ontwerp van de collectieve binnentuin van dit bijzondere gebouw en de groene oever.

Een van de meest opvallende kenmerken van The Dock is de ligging ten opzichte van de groene oever aan het Buiksloterkanaal. Paul legt uit dat het hele gebouw, inclusief de binnentuin, verhoogd ligt, waardoor het boven de oever uitsteekt. “The Dock ligt op de overgang van het ‘nieuwe’ opgehoogde maaiveld naar het lagergelegen, oorspronkelijke maaiveld langs het Buiksloterkanaal. Dit is vrij uniek”, merkt hij op.

“We hebben slim ingespeeld op het hoogteverschil, waardoor een verhoogde binnentuin ten aanzien van een verlaagd oeverpad is ontstaan. Hierdoor ontstaat de unieke beleving van een prachtig uitzicht zonder direct zicht op voorbijgangers.”

 Image

Intieme tuin

“Zodra een tuin te groot is of onvoldoende intimiteit biedt, gaan bewoners niet snel in de gezamenlijke binnentuin zitten. Ze hebben immers ook een eigen balkon of terras. Dat was voor ons de uitdaging: hoe kun je ervoor zorgen dat er toch een intiem gevoel ontstaat? Ons uitgangspunt was dat je als bewoner niet gezien wordt als je in de tuin bent, maar wél kunt genieten van het uitzicht en het kanaal”, vertelt Paul. De oplossing daarvoor? Een fraai vormgegeven sculptuur.

Pronkstuk als eyecatcher

Deze kunstzinnige sculptuur vormt de basis voor de binnentuin van The Dock. Paul legt uit: “Wij noemen het een folly: een uniek object dat als lounge-object fungeert in de vorm van een vlijmscherpe driehoek. Aan de binnenkant vind je een beschutte plek waar je kunt zitten en kunt genieten van het uitzicht op het kanaal, zonder gezien te worden vanuit de binnentuin. De folly is als een arm die om je heen wordt geslagen. De arm is scherp en architectonisch en het zitgedeelte is zacht en comfortabel. Alleen bewoners van The Dock kunnen in de binnentuin komen, dus het is echt een exclusieve plek. Dit is de plek waar het ‘ons’ gevoel tot uiting komt, de plek waar je je buren ontmoet of juist met vrienden kunt zitten, los van de publieke ruimte.”

 Image

Paul legt uit dat het uitgangspunt een folly was die in zijn omgeving lijkt op te gaan en hiermee maximaal versmelt met het groene karakter van de binnentuin. “Daarom hebben we gekozen voor spiegelend materiaal, waarin het landschap maximaal reflecteert. Het materiaal van de binnenzijde van de folly is comfortabel, maar ook duurzaam en weersbestendig.”

 Image

Groene oever

“Langs het Buiksloterkanaal komt een oeverpad te liggen met een vlondertrap aan het water ter hoogte van de Spadinalaan. Iedereen kan hier gebruik van maken. Maar door het hoogteverschil is er geen mogelijkheid voor buitenstaanders om in de binnentuin van The Dock te komen.

De karaktervolle boomgroepen en losgestrooide heesters geven uiting aan de groene oever. De oever is een mooie beëindiging van de stadswijk Aan het IJ. Hierdoor vormt de wijk ook daadwerkelijk een groen gezicht aan het Buiksloterkanaal. Vanuit de Van der Pekbuurt zie je het groen omhoog komen door het hoogteverschil en lijken mensen in het groen te lopen. Een mooi einde en atypisch voor een stedelijk beeld, als je het mij vraagt.”

Disclaimer: Deze schetsimpressies van binnentuin van The Dock en de groene oever zijn voorlopige ontwerpen van Buro Sant en Co. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.


 Image

 Image

 Image

 Image