Image

Loungen in het kwadraat

De binnentuin van The Grid en The Row zijn ontworpen door landschapsarchitect Paul Plambeck van Sant en Co Landschapsarchitectuur als een ultieme groene loungeplek waar iedereen zich thuis voelt.

De binnentuin van The Grid en The Row is in alle opzichten uniek: de basis is een van gevel tot gevel glooiend groen tapijt van pluizige grassen, bloeiende planten en meerstammige bomen waaruit wandelpaden zijn gesneden. Langs deze paden komen rode stalen randen, die 10 tot 80 centimeter boven de grond uitsteken. Paul: “Hierdoor lijkt het landschap op en neer te gaan en ga je het echt beleven.” Maar het meest in het oog springend zijn het roodkleurige lounge-element The Spider en de loungebanken.

Groen tapijt
The Spider en de loungebanken komen te midden van het groene tapijt. De achterliggende gedachte daarbij is dat het hart van de binnentuin collectief gebruik, onderlinge interactie en een ‘wij-gevoel’ stimuleren. “Het hart wordt straks de ultieme loungeplek waar je elkaar kunt ontmoeten, je verjaardag kunt vieren of een burenborrel kunt organiseren. Of juist al zittend op de banken of in de comfortabele schommelstoel van The Spider de krant kunt lezen of even heerlijk kunt relaxen tussen het groen.” Het lounge-element werkt daarbij als een identiteitsdrager en zorgt voor een unieke driedimensionale beleving. Bij de ingang naar de centrale hal van The Grid is een flexibele ruimte gecreëerd. “In deze vrije ruimte kunnen elementen, zoals een buitenbarbecue, worden toegevoegd. Daarbij is het ook weer een plek waar je andere bewoners kunt ontmoeten.”

Contrast
Het ontwerpbureau heeft bewust voor de verschillende elementen voor de kleur ossenbloed rood gekozen, omdat het tot de verbeelding spreekt, warm, frivool en huiselijk is. Daarnaast vormt het een mooi contrast met de architectuur van de appartementen, die van heel natuurlijk ogende materialen en kleuren worden gemaakt.

Kruisbestuiving
De tuin, die gedeeld wordt met het appartementencomplex ernaast, is ook toegankelijk voor derden. Naast de twee ingangen vanuit de centrale hallen van de gebouwen komen er ook twee ingangen vanuit de openbare ruimte voor passanten. Bij binnenkomst is het voor hen direct duidelijk dat je te gast bent en onderdeel mag zijn van de exclusieve, collectieve groene binnenwereld. Doordat de vier paden samen komen in het hart van de tuin ontstaat kruisbestuiving. Daarnaast is de binnentuin straks, door de grote diversiteit aan beplanting, een fijne omgeving voor insecten en vogels. “Zo brengen we de stadsecologie dichtbij de bewoners.”

Symbolisch
Hoewel de schommelstoel van The Spider lijkt te verwijzen naar de rode Over the Edge-schommelstoelen in Amsterdam Noord is dit toeval. “Maar het is wel symbolisch: waar in Europa’s hoogste schommel Amsterdam onder je voeten ligt, heb je Aan het IJ alle voordelen van de stad binnen handbereik. En waar A’dam Lookout staat voor de drukte en het soms extreme van de stad, kom je nog geen 400 meter verder bij The Spider in alle rust thuis tussen het groen.”


 Image

 Image

 Image

Wil je op de hoogte blijven van alle updates rondom Aan het IJ? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!