Image

Hoogstaande architectuur

De gebouwen in de stadswijk Aan het IJ zijn ontworpen door gerenommeerde architectenbureaus. Nederlandse architecten met een mooie staat van dienst, ook internationaal. Zo is elk ontwerp gecreëerd met oog voor detail, materialen zijn met smaak gekozen en uiteraard met grote nauwkeurigheid op elkaar afgestemd. Zo heeft elk gebouw een high-end ontwerp. Ze zijn uniek en karakteristiek en stralen een hoge kwaliteit uit. In dit blog vertellen we meer over de architecten die de kracht zijn achter de unieke ontwerpen van Aan het IJ.


 Image

KCAP Architects & Planners

KCAP Architects & Planners uit Rotterdam is een toonaangevend internationaal ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Het bureau ontwierp verschillende gebouwen in Nederland, waaronder Cruquiuseiland in Amsterdam Oost en The Student Hotel in Delft, maar ook Ligovsky City in Sint-Petersburg, Jurong Lake District in Singapore, Zuiderzicht in Antwerpen en verschillende gebouwen in Berlijn, Zürich, Tallinn en Shenzhen (China). In Aan het IJ zijn The Grid en The Twins ontworpen door KCAP.

The Grid is een moderne vertaling van een luxe woonhotel. Het gebouw is vormgegeven als een stapeling van terrassen en natuurstenen kaders met verdiepingshoge, grote ramen die verticaal openschuiven. De messingkleurige geanodiseerde aluminium kroon van het gebouw vormt een rijk contrast met de Jura natuurstenen gevel.
Lees meer over The Grid


 Image

The Twins bestaat uit twee gebouwen met duidelijk hetzelfde DNA.  De kozijnen zijn strak en rank en de gevelstenen vormen een mooie mix van matte stenen met hier en daar een glanzende ‘strooisteen’. De terrassen zijn afgezet met glas dus volledig transparant. Uniek in het ontwerp van The Twins zijn de ‘green walls’. Fraaie, verticale tuinen langs de diverse balkonwanden.
Lees hier meer over The Twins.

 


 Image

Powerhouse Company

Powerhouse Company is een awardwinning uit Rotterdam. In 2005 begonnen zij met werken vanaf de keukentafel. Inmiddels werken er meer dan 100 professionals en hebben ze internationale studio’s in Beijing, Oslo en München. Ze ontwierpen het Codrico Terrain in Rotterdam, de Amstel toren bij Station Amstel, maar ook het hoofdkantoor van Asics in Hoofddorp en 5TRACKS in Breda.

In Aan het IJ is The Wing een ontwerp van Powerhouse. Paul Stavert legt de filosofie achter de verrassende, zwierige structuur en de statige entrees uit. “The Wing ademt een zekere joie de vivre. The Wing is een verrassend gebouw omdat we het hebben ontworpen met een zekere mate van vrijheid. Het is dus geen vierkant woonblok geworden, maar een zwierig gebouw waaraan veel te ontdekken valt. We hebben als het ware de binnenplaats gekanteld, waardoor het geen klassieke U-vorm maar een opvallende plooiing heeft. Het gebouw lijkt nu – de naam zegt het al – op een vleugel. Die vorm is niet alleen mooi, het is vooral een functionele keuze die voortkomt uit de locatie: aan het Schegpark en met zicht op het IJ. Dan wil je zoveel mogelijk uitzicht creëren. Buiten naar binnen halen, dat was het idee.” Lees hier het volledige interview met de architect Paul Stavert.


 Image

De Zwarte Hond

De Zwarte Hond is een toonaangevend ontwerpbureau voor architectuur en stedenbouw met vestigingen in Rotterdam, Groningen en Keulen. Ze ontwerpen plekken, gebouwen en  omgevingen met een verrassende uitstraling. Niet gemaakt, maar bedacht, om te blijven en eendaags over te gaan in de volgende. Ze ontwierpen onder meer het station van Assen, het Werfkwartier in Bremerhaven (Duitsland), Theater Zuidplein in Rotterdam en MO*TOWN Track 8 in Amsterdam.

In Aan het IJ is The Cube een ontwerp van De Zwarte Hond. Uniek in het ontwerp van The Cube is het hotelsuite concept, een concept dat inspeelt op de lifestyle van de toekomstige bewoners. Bij de keuze van de materialen, de indeling van de appartementen en de algemene ruimten hebben de architecten zich laten inspireren door de beleving van een luxe hotelsuite. Een fraaie lobby met appartementen die aan het atrium liggen, Portugees natuursteen en groene daktuinen on top of the world.
Lees hier meer over The Cube.


 Image

Orange Architects

Bij Orange Architects uit Rotterdam staat duurzaamheid hoog in het vaandel: de gebouwen van Orange Architect houden rekening met de natuur en het milieu. Duurzame materialen, het gebruik van water verminderen en flexibele en circulaire gebouwen, dat zijn onder andere pijlers waarvoor het bureau zich hard maakt. Zo ontwierp Orange Architects ook het duurzame gebouw Jonas in Amsterdam, De Schipper in Rotterdam, S-West in Eindhoven en Tauras Concert Hall in Vilnius.

The Bow en The Line zijn twee gebouwen in Aan het IJ die zijn ontworpen door Orange Architects. Voor The Bow liet Orange Architects zich inspireren door dichtbebouwde steden, waar grootstedelijke woonblokken juist de sfeer bepalen. In het centrum van Parijs zie je bijvoorbeeld veel gebouwen met bijzondere hoeken in de straten, die naadloos in elkaar over lijken te gaan. Je loopt er als het ware heel geleidelijk de hoek om. Deze grandeur heeft het ontwerp van The Bow ook, dat past bij de ligging aan de Docklandsweg en de twee groene stadspleinen.

Lees hier meer over The Bow.

The Line is een gracieus gebouw woongebouw met veranda’s die voor een open en groen karakter zorgen.


 Image

DP6

DP6 architectuurstudio uit Delft is een architectenbureau met projecten op het gebied van woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur, stedenbouw, landschap en interieur. DP6 heeft onder meer het Walterboscomplex in Apeldoorn, Theater De Bussel en de bibliotheek in Oosterhout, het St. Nicolaaslyceum in Amsterdam en het Focus Filmtheater in Arnhem ontworpen.

In Aan het IJ is The Row ontworpen door DP6 architectuurstudio. Het sleutelwoord van dit fraai vormgegeven wooncomplex is transparantie. Denk aan veel glas, rond de balkons maar ook hoge ramen van vloer tot plafond. Het complex kenmerkt zich bovendien door zijn horizontale belijning. De gevels bestaan uit lichte betonnen gevelbanden, natuursteen, koperkleurige verdiepingshoge aluminiumkozijnen en zonwerende shutters.

Lees meer over The Row


 Image

DOK Architecten

Van tiny house tot museum, elk project krijgt een eigen karakter bij DOK Architecten. Het bureau ontwierp ook het Kadegebouw en Aquartis in Amsterdam, de Nationale Bank van België in Brussel en het Clarissenhof in Tilburg.

In Aan het IJ ontwierp DOK Architecten The Wave, het gebouw dat volledig uitverkocht is aan het Schegpark. De invloed van de Amsterdamse school is duidelijk terug te zien in de warme en ronde vormen van The Wave.  Door het unieke kleurgebruik is er altijd iets nieuws te ontdekken in de gevel. De beplanting in die binnentuin wordt heel divers. Opvallend zijn de grove dennen en de aanwezigheid van grind en natuursteen. Aan deze prachtige plek komt de lobby, het hart van het gebouw. In deze gezamenlijke ‘woonkamer’ kun je de krant lezen, een boek pakken uit de uitleenbieb, even werken, een kopje koffie drinken of gezamenlijke activiteiten met je buren organiseren.

Lees meer over The Wave