Image

Duurzaam, innovatief en besparend

Nieuwbouw heeft vele voordelen. Je kunt je hele woning inrichten zoals je wilt, er is nauwelijks tot geen onderhoud nodig én het voldoet aan strenge veiligheidseisen. Een ander belangrijk pluspunt is dat nieuwbouw duurzaam is. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. Hoe duurzaam de gebouwen van Aan het IJ zijn? Dat lees je hier.

De appartementen zijn bijzonder goed geïsoleerd en voorzien van een balansventilatiesysteem van hoge kwaliteit. De platte daken bieden ruimte voor zonnepanelen, waarmee elektriciteit wordt opgewekt voor de algemene ruimten.

Maar één van de belangrijkste stappen op het gebied van duurzaamheid zijn toch wel de eigen WKO-installaties waarop de appartementen in de wijk Aan het IJ zijn aangesloten. De WKO-installatie biedt duurzame warmte in de winter en zorgt voor aangename verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

WKO: Warmte Koude Opslag
Waar WKO voor staat? Het is de afkorting van Warmte Koude Opslag, die zorgt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Onder de milieubewuste voorhoede is de WKO-installatie al enige tijd aan een opmars bezig. En dat is niet zo gek, want een WKO-installatie benut de bodemenergie en is daarmee een duurzame oplossing waarmee het verbruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking fors terug wordt gedrongen. Dat vinden we belangrijk, want we willen zo duurzaam mogelijk bouwen. Daarom hebben we ook gekozen voor gasloos.

Hoe het werkt?
In een WKO-installatie wordt het grondwater in de dieperliggende bodem benut als energiebuffer. Het warmteoverschot in de zomermaanden wordt – door het koelen van de gebouwen – opgeslagen in de bodem. In de winter wordt deze opgeslagen warmte weer benut en met warmtepompen omgezet in bruikbare warmte voor de gebouwen. Vervolgens wordt het afgekoelde water opgeslagen in de bodem zodat hiermee in het zomerseizoen weer gekoeld kan worden.

Mede-eigenaar
Uniek aan de WKO-installatie met warmtepompen in de gebouwen Aan het IJ is dat de kopers mede-eigenaar worden. Mede-eigenaar van een comfortabel en luxe systeem dat robuust en bedrijfszeker is. Omdat kopers mede-eigenaar worden, zijn ze niet langer afhankelijk van een nutsbedrijf en behoort het gas en diens verwachte prijsstijgingen tot het verleden. Bovendien stimuleert de overheid de investering in duurzame energievormen, zoals bodemenergie, met verschillende subsidies en regelingen.

En wie wil er nou geen bijdrage leveren aan een beter milieu met lagere energielasten? Win-win-win-win situatie, toch?

Ben jij al ingeschreven voor de nieuwsbrief? Doen! Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom Aan het IJ. Klik hier om je gelijk in te schrijven!