Image

De architect van The Wing: Paul Stavert van Powerhouse Company

The Wing is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company. Paul Stavert legt de filosofie achter de verrassende, zwierige structuur en de statige entrees uit. “The Wing ademt een zekere joie de vivre.”

Wat maakt The Wing uniek?
“The Wing is een verrassend gebouw omdat we het hebben ontworpen met een zekere mate van vrijheid. Het is dus geen vierkant woonblok geworden, maar een zwierig gebouw waaraan veel te ontdekken valt. We hebben als het ware de binnenplaats gekanteld, waardoor het geen klassieke U-vorm maar een opvallende plooiing heeft. Het gebouw lijkt nu – de naam zegt het al – op een vleugel. Die vorm is niet alleen maar mooi, het is vooral een functionele keus die voortkomt uit de locatie: aan het Schegpark en met zicht op het IJ. Dan wil je zoveel mogelijk uitzicht creëren. Buiten naar binnen halen, dat was het idee.”

Wat maakt Aan het IJ zo bijzonder?
“Het stedenbouwkundig plan, dat uitgaat van losstaande, niet al te hoge woongebouwen waar je je vrij omheen kunt bewegen, met veel groen. Dat is echt iets nieuws in Nederland, want op plekken met een hoge dichtheid tref je meestal gesloten bouwblokken of hoogbouw. Dat is hier anders. Amvest sprak ook vanaf het begin af aan hoge ambities uit om iets bijzonders te maken. Dat stimuleert natuurlijk enorm.”

 Image

Hoe is de verdeling van appartementen in The Wing?
“Het aanbod is heel gevarieerd en de appartementen hebben allemaal vrij uitzicht; aan de ene kant op het Schegpark en aan de andere kant op het buurtplein dat is aangelegd zoals Parijse plantsoenen. We hebben in ons ontwerp volop rekening gehouden met lichtval, buitenruimte en uitzicht; dat zijn belangrijke factoren voor het woongenot. De balkons zijn grotendeels afgewerkt met een elegant spijlenhek en de gevel verspringt waardoor op bepaalde plekken het balkon extra diep is. Er zitten ook een paar bijzondere objecten tussen, zoals de doorzonwoningen in het midden, die hebben aan beide kanten uitzicht. De kers op de taart zijn de twee penthouses op het dak, die hebben natuurlijk een fantastisch uitzicht.”

Hoe worden de gevels afgewerkt?
“We hebben gekozen voor grijs travertin, dat is een natuursteen met een levendige tekening die mooi contrasteert met de witte vloerranden. Het is een materiaal dat in opkomst is en dat een luxe en tegelijkertijd natuurlijke uitstraling heeft die goed past bij de ambities van Amvest om hier een woonwijk met allure te maken.”

Vertel eens over de entrees?
“Thuiskomen begint al bij de entree, dus dat is een belangrijk onderdeel van het ontwerp. Dit gebouw heeft twee entrees die aan de buitenkant zijn afgewerkt met hout, dat is een natuurlijk materiaal en dat past heel goed bij de plek. Bovendien combineert het fraai met het natuursteen van de gevel. De vide en het glazen dak van de entreehal geven meteen een prettig en licht gevoel.”