Image

De architect van The Cube: Henk Stadens van De Zwarte Hond

The Cube is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. Henk Stadens legt de filosofie achter de bijna mathematische structuur en de grootse entree uit. Deze bijzondere structuur zorgt ervoor dat The Cube naadloos in de omgeving past.

Wat maakt The Cube uniek?
“De entree heeft een statige uitstraling en zelfs de kleinere appartementen – met oppervlaktes van circa 60 vierkante meter – voelen dankzij de gunstige lichtinval heel ruimtelijk. Je kunt dit gebouw zien als een moderne interpretatie van de appartementengebouwen aan Parijse pleinen. De werktitel van dit project was voor ons Place des Vosges, naar het oudste en een van de bekendste pleinen van Parijs. The Cube straalt straks een vergelijkbare grandeur uit, zij het een stuk moderner.”

Het oogt inderdaad veel rechter en strakker.
“Dat was precies de bedoeling. Een gebouw moet niet saai zijn als je er naar kijkt, maar het hoeft zich ook niet aan je op te dringen. Ik werk vrij mathematisch en mijn werk is vrij droog. Ik hecht niet aan ornamentiek, maar ik ben wél altijd op zoek naar structuren die goed binnen een bestaande omgeving passen en die optimale vrijheid bieden aan bewoners en gebruikers. Dit gebouw is daar een goed voorbeeld van: het is duidelijk aanwezig en verhoudt zich tegelijkertijd op een natuurlijke manier tot het naastgelegen plein. Voor de maatvoering is goed gekeken naar de verhouding in de rest van het gebied.”

 Image

Leg dat eens uit.
“De nieuwe woonwijk Aan het IJ is opgebouwd uit straten en pleinen met een soort gulden snede verhouding. Deze verhoudingen vind je ook terug in The Cube. Het gebouw bestaat uit 16 cubes die juist daar hoger worden, waar dat in de stad goed past. Zo is de hoogste toren zo breed als de straat en ligt de hoofdentree aan de voet van deze cube, zulke eenvoudige middelen geven het gebouw een vanzelfsprekende aanwezigheid.”

 Image

Is deze aanpak typerend voor de werkwijze van De Zwarte Hond?
“Ja. Geen enkel gebouw staat immers op zich. Voor ons zijn de verhoudingen tussen gebouw en plek én die tussen gebouw en bewoner leidend.”

Wat maakt The Cube zo aantrekkelijk voor bewoners?
“De beleving van het thuiskomen. Nu steden steeds drukker en voller worden, wordt het belangrijk om de overgang naar de rust van thuis goed te regisseren. Daarom ligt middenin het gebouw een atrium dat de buiten- en de binnenwereld op een bijzondere manier met elkaar verbindt. Alle voordeuren grenzen aan het atrium, dus iedereen komt op dezelfde, chique manier thuis. Daarnaast levert de bijzondere horizontale en verticale verdeling van de bouwlagen een fraai silhouet en maximaal daglicht voor de woningen op.”

En dan is er nog die fraaie, lichte kleur.
“Het hele gebouw wordt opgetrokken uit Travertin, een natuursteen uit Portugal. Travertin is fantastisch en duurzaam bouwmateriaal en het past heel goed binnen de ambitie van Amvest om hier een woonwijk met allure neer te zetten. Ik ben helemaal weg van natuursteen sinds ik zelf in een huis van Travertin woon. Ik ben trouwens ook helemaal weg van deze nieuwe wijk: vlakbij de stad, dichtbij Centraal Station, en toch rustig en groen.”

Meer weten over The Cube? Bekijk deze pagina. En ben je benieuwd welke bouwnummers er nog over zijn in The Cube? Check de appartementenzoeker.