Image

Culturele hotspot: NDSM-werf

Vlakbij Aan het IJ in Amsterdam Noord ligt dé broedplaats voor creatievelingen: het NDSM-terrein. Denk aan hippe start-ups, leuke restaurants met geweldige terrassen en veel kunst. 

De geschiedenis van de NDSM werf in Amsterdam Noord gaat terug naar 1894. Toen werd de Nederlandse Scheepsbouw Maatschappij (NSM) opgericht in Amsterdam-Oost. Men wilde de ondergang van de scheepsbouwindustrie een doorstart laten maken, en met succes. Het bedrijf groeide hard. NSM moest op zoek naar een andere locatie en dat werd aan de overkant van het IJ: de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij, de NDSM. Er was veel behoefte aan vervanging van schepen en vervoer naar Nederlands-Indië.

Experimenteren op de NDSM-werf
De laatste jaren is het NDSM-terrein uitgegroeid tot een grote culturele hotspot waar ruimte is voor experiment. Zo vinden er regelmatig kleine en grote festivals plaats voor een breed publiek, zodat er voor ieder wat wils is. Verder zijn er een heleboel hippe restaurants en cafés aan de waterkant van het IJ.

Logeren in een kraan
Wat dacht je bijvoorbeeld van lunchen bij Café Noorderlicht, chillen bij Pllek of biefstuk eten bij Loetje aan ‘t IJ? En vergeet niet: het meest bijzondere hotel van Amsterdam staat in Amsterdam Noord op de NDSM-werf: het Faralda Crane Hotel. De voormalige NDSM-kraan (nummer 13) werd gerestaureerd en werd in 2013 in gebruik genomen als hotel met 3 hotelsuites op 50 meter hoogte. Boven in de kraan, op het bovendek, bevindt zich ook een jacuzzi.

Foto’s: Matthias Valewink, Philipp-Benedikt.