Image

Aan het woord: de architecten van The Sphinx

Een open karakter, ruimtelijke balkons en lichte materialen. Met 39 meter hoogte en 12 woonlagen is The Sphinx het hoogste gebouw in de nieuwe stadswijk Aan het IJ.

The Sphinx is ontworpen door architectenbureau Geurst & Schulze uit Den Haag, het bureau dat ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het stedenbouwkundig plan van Aan het IJ. Nina Claus en Petra Sejkorova zijn vanaf de eerste schetsen betrokken bij het ontwerp van The Sphinx en daarom dé aangewezen personen om een aantal vragen aan te stellen…

Waarom past The Sphinx zo goed in de nieuwe wijk?
“De architectuur past heel goed bij de hoogwaardige uitstraling van de andere nieuwe gebouwen in de wijk. Voor The Sphinx hebben we ook gekozen voor lichte gevelmaterialen, een open karakter en veel glas. Bijzonder in The Sphinx zijn de ruimtelijke balkons en het uitzicht.

Eerst hadden we een U-vorm bedacht voor het gebouw. Uiteindelijk is dat een H-vorm geworden, waardoor er veel meer openheid is gecreëerd richting het buurtplein én er meer ruimte is ontstaan voor hoekappartementen die tweezijdig georiënteerd zijn. Dat verdient het gebouw, vanwege de unieke ligging dichtbij het IJ en aan het park van Shell-lab en het buurtplein. Ook passen de symmetrische, riante entrees goed bij de wijk. Ook daarin stoppen we kwaliteit, zoals je dat ook ziet bij de andere gebouwen. Die zijn echt een visitekaartje van het gebouw, een warm welkom.”


 Image

Kunnen jullie nog wat meer vertellen over de fraaie, lichte gevel?
“We hebben gekozen voor een heel lichte steen die op een fraaie manier gemetseld wordt: deels verticaal en met een mooie voeg. Die lichte steen hebben we gecombineerd met aluminium kozijnen in een bronstint. Een beetje ton sur ton. Aan de onderzijde van de balkons komen duurzame houten latten, dat geeft een warme uitstraling aan de buitenruimten. En ook vanaf de straat geeft dat een heel mooi beeld. De plint, zo noemen we de begane grond van het gebouw, is mooi hoog en wordt afgewerkt met natuursteen, dat tilt het gebouw als het ware iets op.”

Klopt het dan de balkons in The Sphinx steeds anders zijn?
“Ieder appartement heeft een eigen, grote buitenruimte met een glazen hekwerk. De balkons zijn in onze ogen beeldbepalend voor The Sphinx, ze geven echt karakter aan het gebouw. De balkons springen in of komen juist naar voren. Dat zorgt voor dynamiek.”

Wat is er zo bijzonder aan de ligging van The Sphinx?
“Door de ligging aan de Grasweg en de uitzonderlijke hoogte is The Sphinx een van de eerste gebouwen die je ziet als je de wijk in komt rijden. Door de opening in het midden, een soort poort, heb je een mooie doorkijk van het buurtplein tot het IJ. The Sphinx is met 39 meter het hoogste gebouw van de nieuwe stadswijk Aan het IJ, heel prominent aanwezig dus. Daardoor heb je een geweldig uitzicht vanuit de hoger gelegen appartementen, onder andere over de nieuwe wijk, het Shell-terrein met de openbare stadstuin, het IJ en het centrum van Amsterdam!”

Het gebouw wordt natuurinclusief. Wat betekent dat?
“Dat betekent onder andere dat we voorzieningen zoals vleermuiskokers en zwaluwkasten hebben opgenomen in de gevel van The Sphinx. We hebben gekeken naar aanvliegroutes van deze dieren en hiermee rekening gehouden in het ontwerp.”

The Sphinx bestaat uit een hoge toren en een lagergelegen deel. Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat het gebouw toch één geheel blijft?
“We hebben gekozen voor horizontale banden die rondom doorlopen van het lagergelegen deel tot aan de toren, zoals de natuurstenen plint. Dat maakt heel duidelijk dat de twee gebouwen samen één vormen. Bovendien staat het gebouw met z’n voeten in een groene jas. Daarvoor wordt een ontwerp gemaakt door landschapsarchitect Buro Sant & Co. Die groene jas zorgt ook voor verbinding.”


 Image

En komen daarboven huur- of koopappartementen?
“Er komen diverse huurappartementen in The Sphinx. Ook appartementen voor een doelgroep die een (lichte) zorgbehoefte heeft. Voor de vrije sector hebben we niet al te grote appartementen ontworpen. In het lagere gedeelte van het gebouw komen 78 2- en 3-kamerappartementen met een woonoppervlakte van circa 49 tot 112 m2. En de toren hebben we ingedeeld met 68 2- en 3-kamerappartementen van circa 57 tot 89 m2. De 1e tot en met de 10e verdieping zijn hetzelfde, met steeds zes appartementen per woonlaag. Om het uitzicht maximaal te benutten hebben we voor de 11e en 12e verdieping gekozen voor vier hoekappartementen. Die zijn dus bijzonder licht en bieden een prachtig uitzicht!”

Wil je meer lezen over The Sphinx of je inschrijven om automatisch op de hoogte te blijven? Bekijk dan de pagina ‘Wat komt eraan’ op de website van Aan het IJ.