Image

24 uur Aan het IJ

Amsterdam Noord bruist: er is van alles te doen! Je hoeft niet meer naar het centrum om uit eten te gaan of te shoppen. De leukste plekken in de buurt van Aan het IJ. Van koffie tot diner, zijn allemaal op loopafstand. 


 Image

7.30 Koffie in stijlvolle scandi-vintage setting
Pal achter de A’DAM Toren en op loopafstand van Eye zit sinds kort Public Space, dé nieuwe koffie hotspot van Noord. Wie wil nu niet op zaterdagochtend wakker worden met lekkere koffie… zonder daar ver voor te lopen. Public Space is een stijlvolle nieuwkomer in de buurt van Aan het IJ. Lekkere koffie, fijne cappuccino’s, loeisterke espresso’s.

En dat is niet alles: ook de menukaart is uitdagend en inspirerend, dankzij de Zweedse chef in de keuken. Denk aan plant based yoghurt met groenten, als ontbijt. Of gerookte makreel met uiencompte en chili olie op zuurdesembrood in plaats van een broodje kaas. Let ook even op het interieur. Industrieel en stoer dankzij hoge betonnen muren, grote ramen en een robuuste open bar. Houten Deense meubelen en een flinke verzamelingen kamerplanten zorgen voor een hippe Scandi-vintage vibe. Public Space heeft een prettige internationale sfeer en opent doordeweeks al om half 9, waardoor het ook een geliefde werkplek is van zzp-ers uit de buurt.


 Image

12.30 Lunchen in een huiskamercafé
Vijf minuten lopen van de pont, héél dichtbij de nieuwe woonwijk Aan het IJ, vind je Café ONS: een fijn buurtcafé, mét een heerlijk terras met de hele dag zon. Café ONS is een klassieker: al sinds 1820 zit er een café op deze plek en daarmee is dit de oudste cafélocatie van Amsterdam Noord. Zo’n knus en lekker toegankelijk huiskamergevoel vind je nergens anders in de buurt.

De oudere buurtbewoners kennen het nog als Café Trefpunt. Begin jaren negentig kreeg de kroeg een nieuwe naam: Ot en Sien. Sinds 2016 is die naam afgekort naar café ONS. Die naam is een treffende samenvatting van de plek. Dit is een plek om samen te komen, een plek voor ‘ons’. Er wordt onder meer een pubquiz georganiseerd, en ze organiseren met enige regelmaat ‘disco nights’. De inrichting is fris, met een lichtbruin huiskamergevoel. De menukaart is niet al te ingewikkeld, de nadruk ligt op gewoon goede producten en de bediening is supervriendelijk. Ook niet onbelangrijk: op het fraaie terras aan de Ranonkelkade heb je dus de hele dag zon.


 Image

14.00 Buitenspelen in het Schegpark
Het Oeverpark en Tolhuistuingebied worden met elkaar verbonden door een nieuw stadspark. Welkom in het Schegpark, een groene oase waar iedereen zich direct thuis voelt. In het Schegpark komen de grootstedelijkheid en de dynamiek van de Strip samen met het rustige woonklimaat van Aan het IJ en de dorpse Van der Pekbuurt. Dit park is een belangrijke ontmoetingsplek voor buurtbewoners en bezoekers, maar ook voor werknemers van kantoren in de directe omgeving. Met een beetje mooi weer is het centrale grasveld een ideale plek om te ontspannen; hier kun je voetballen, picknicken of gewoon een beetje luieren met of zonder boek.

Het leuke aan het Schegpark is dat het toegankelijk en laagdrempelig is. Het is ontstaan vanuit co-creatie: de gemeente heeft buurtbewoners en andere betrokkenen de kans gegeven om mee te denken over het ontwerp van Ton Muller, ontwerper van de openbare ruimte van de gemeente Amsterdam. Het definitieve ontwerp van Muller biedt voor iedereen wat wils. Hoge bomen voor wie schaduw zoekt, een terras met zitgelegenheid langs de Céramiquelaan en een uitgekiende, jaarronde begroeiing van bollen en bomen.


 Image

16.30 Borrelen met de lekkerste kaas bij proeflokaal Kef
De beste kaaswinkel van de stad heeft tegenwoordig ook een vestiging in Noord. En daar hoort een gezellig proeflokaal bij, zegt eigenaresse Marike van der Werff. “Mijn grote voorganger Abraham Kef begon ooit, als eerste in Amsterdam, Franse kaas te verkopen. Fromagerie Abraham Kef in de Marnixstraat werd een winkel waar de mensen voor omreden.

Noorderlingen hoeven sinds twee jaar de oversteek niet meer te maken. Op het Van der Pekplein hebben we naast een winkel ook een proeflokaal waar we speciale plateaus en de lekkerste tosti’s van de stad serveren. We organiseren ook themaproeverijen met bijvoorbeeld een biersommelier die trappistenbier combineert met kaas. Alles wat je in het proeflokaal voorgeschoteld krijgt, kun je in de aanpalende winkel kopen. Kef is een snoepwinkel voor volwassenen, de klanten staan op vrijdag handenwrijvend in de zaak omdat ze het weekend willen inluiden met een mooie kaas. En wij helpen hen daar maar al te graag bij.”


 Image

18.30 Dineren bij café Modern
Wil je echt lekker uit eten in de buurt? Ga dan naar Café Modern, een klassieker die is opgericht door Niels Wouters, godfather van de horeca in Noord. Toen Café Modern in mei 2012 de deuren opende, was het op horecagebied nog pionieren in Noord. Dat voorvoegsel café is trouwens een grapje van de initiatiefnemer.

Het is echt een restaurant, compleet met wit linnen servetten op gedekte tafels en een wisselend menu van tenminste drie gangen. Het interieur kan zo in een woonblad: kale mosterdgele en groene muren, tegeltjes, een vloer van hout en beton, formicastoelen. Nonchalant hip dus. Dit is de ideale setting voor een gezellige avond met vrienden of een romantische date. De sfeer is ongedwongen en het eten écht lekker. Café Modern is een van de eerste restaurants in de stad waar wordt gekookt volgens het ‘nouveau ruig’-principe. Dat betekent smakelijk eten zonder sterambities en onnodige opsmuk, maar mét zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Vergeet niet om ook even naar de wc te gaan. Die is beneden, waar de oude kluisdeuren van de bank, die vroeger in dit pand zat, nog bewaard zijn gebleven. Boven Café Modern kun je trouwens slapen in Hotel Café Modern. Leuk om een keer proef te slapen in de buurt!


 Image

21.00 Pizza bij een niet-zo-standaard pizzeria
Een houtoven pizzeria annex wijnbar in een loods met een oppervlakte van maar liefst 1.800 vierkante meter. Welkom bij Klaproos. Klaproos serveert heerlijke pizza’s en dito natuur- wijnen in een oud pakhuis in de buurt van de industriële NDSM-werf, vlakbij Aan het IJ. De ruimte 16 is gigantisch, en toch voelt het binnen knus aan.

Gezellige tafeltjes, een mooie betegelde bar, goede akoestiek, vriendelijke en professionele bediening én een menukaart om van te smullen. Van een pizza Parmigiana met aubergine tot een pizza met zachte worst die n’duja wordt genoemd. De wijnkaart bestaat volledig uit hippe en smakelijke natuurwijnen. Bij pop-up-pizzeria Klaproos is het altijd gezellig. Dat komt óók omdat de 27-jarige initiatiefnemer Max Schäder een deel van de ruimte heeft ingericht als werkplek voor creatievelingen, en die blijven vaak hangen na hun werk. Of ze spelen tussen het werken door een potje tafeltennis, want daar is genoeg ruimte voor. Inspirerend: een deel van de loods wordt gebruikt als expositieruimte, hier is regelmatig interessant werk van talentvolle, jonge kunstenaars te zien. In de zomer staan er picknicktafels – en een ijscokar! – op het terras en kun je een duik nemen in de grote watertank.


 Image

00.30 Dansen bij Shelter
Shelter is een technotempel met huiskamergevoel én kan meten met de beste clubs van Europa. Toen nachtdieren Merijn van den Heuvel, Kolja Verhage en Milan van Ooijen in 2016 met Shelter begonnen, vonden ze dat Amsterdam een club met een ‘open en sociaal karakter’ miste. Club Shelter is uniek: warm en sexy en tegelijkertijd strak en tijdloos. Noem het een technotempel met huiskamergevoel.

Eerst even de ingang: die heeft de vorm van een hydraulisch luik dat ’s nachts openblijft voor publiek. De club ligt ónder de A’DAM Toren, ónder het Overhoeksplein dus. Niemand heeft last van het geluid en het is de meest centrale club in de stad met een 24-uurs vergunning. Shelter heeft ruimte voor ongeveer 700 bezoekers en alles in het ontwerp is gericht op een zo goed mogelijke geluidskwaliteit. Het is een internationaal georiënteerde club die zich kan meten met de beste clubs van Europa; denk aan Concrete in Parijs, Panoramabar in Berlijn, Fabric in Londen. De programmering is vooruitstrevend én toegankelijk. Hier staan de grote namen uit de clubscene naast kleinere artiesten. Het leukste aan Shelter? Het old skool clubgevoel. Hier maakt het niet uit wat je achtergrond is, hoe je bankrekening eruitziet of wat je geaardheid is. Iedereen danst.
Nog meer hotspots bekijken in Noord? Klik hier!